Jurnal de calatorie – Prin bucataria grecilor


Specialitati grecesti -Matia

De obicei atunci când vorbim despre Grecia ne vine în minte automat jocurile olimpice, Meteora, Muntele Athos şi evident mâncărurile greceşti. Iar daca vorbim despre acest subiect este imposibil ca atunci când spunem Grecia să nu asociem asta cu dzadziki, souvlakia sau Ouzo. Se spune ca oriunde ai fi o felie de branza feta la masa, aduce odata cu ea toata aroma Greciei.

Imaginati-va la un pahar de uzo la umbra unui copac sau intr-o taverna pe malul marii, pe una dintre insulele Greciei. E drept, suntem in toiul iernii, iar temperaturile sub zero grade fac ca efortul sa fie prea mare, dar niciodata nu strica o vacanta, chiar si in vis. Una dintre metodele care ar putea prelungi visarea la soarele elen ar fi o masa greceasca autentica. Si nu este vorba neaparat de tzatziki sau suvlaki. Pentru ca mancarea din Grecia inseamna mai mult decat sabloanele atat de mediatizate. Grecii, asemeni vecinilor lor de la Mediterana, italienii, au si ei haute cuisine, un stil bazat pe ingrediente proaspete si de sezon. Ceea ce distinge mancarea grecilor este o combinatie de ingrediente unice, filozofie, condimente si nelipsitul ulei de masline.
Traditiile culinare reprezinta pentru greci un patrimoniu de pret, pe care il cultiva si respecta. Cu atat mai mult cu cat parca in nici o tara specificul bucatariei nu a fost atat de influentat de istorie ca in Grecia.

Pentru azi va propun o reteta greceasca ce poate fi realizata cu multa usurinta si de catre romance. Nu e vorba de soulakia, delicioasele frigarui grecesti ci de Matia, ca deh au si grecii cartabosul lor, ce se consuma de regula in perioada sarbatorilor de iarna, insa o mancare buna nu trebuie refuzata in nici un sezon.

Pregatiti-va un creion si o hartie si hai sa intram in secretele bucatariei grecesti. Pentru o portie mare de Matia aveti nevoie de un ficat de porc, plamani, 2+3 inimi, 5 spline de porc si 2+3 fire de praz. Nu intrati in panica deoarece aceste cantitati sunt pentru toata familiasi chiar si pentru mai multe familii. Sa nu uitati sa cumparati si intestine de porc sau de vitel. Organele se taie in felii mici si se aseaya apoi intr+un vas mare peste care se adaugaă un pumn de piper, un pumn şi jumătate de scorţişoară, 15 grame de cuişoare şi un pumn de sare. Se lasă toate la macerat, se amestecă bine şi apoi aşa cum procedăm cu cârnaţii româneşti conţinutul rezultat se introduce în intestine, care la rândul lor se aşează în tăvi. Pentru o bună coacere, în tăvi se pune un pahar de apă şi câţiva mililitri de ulei de măsline. Înainte de a aşeza tăvile în cuptor nu uitaţi să înţepaţi uşor intestinele, iar apoi potriviţi cuptorul la 80+100 de grade Celsius şi lasaţi conţinutul timp de aproape 4 ore.

Aceasta mancare se serveste de greci in special in ziua Craciunului, dupa slujba de dimineata, pe post de mic dejun, impreuna cu vinul alb de Santorini. Invitaţi la masa cat mai multa lume, pentru ca in spiritul grecesc masa nu se ia niciodata de unul singur, iar daca la ureche se mai asculta si un vechi cantec grecesc la buzukia, atmosfera este una perfecta! Pofta buna!!!

Acest articol a fost publicat în Jurnal de calatorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Jurnal de calatorie – Prin bucataria grecilor

  1. Sorina spune:

    interesanta reteta…o incerc…si eu am fost la gerci dar nu am mancat Matia

  2. Mihai Nasca spune:

    Multumesc de comentariu, pentru detalii legate de tyropita, milapita si alte cate cele contactati-ma la adresa de yahoo. Matia este foarte buna mai ales inn perioada de iarna… si e si mai buna cand te aflii in grecia!!! Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s