Stiri din batrana Ellada


Stiri din batrana Ellada

O stire legata de violentele de pe strazile din Athena a trecut prin fata privitorului fara sa lase urme prea adanci in constiinta acestuia. Poate doar daca acolo, in acele locuri isi duc traiul confrati de-ai nostri. Vedem o impuscatura in plina strada si apoi concluziile: anarhie in Grecia!!! Vedem oameni in strada strigand si luptand impotriva politistilor, vedem cererea de demisie a guvernului Karamalis si mai spunem asa in san: bine ca nu e la noi sau ce i-o fi apucat pe toti de ies din casa, sunt uniti si duc Grecia spre anarhie?

Sa stam bine si sa analizam. In multe dintre materialelel mele am scris despre linistita Grecie. Despre oamenii uniti, primitori si calzi. Dar au si ei rabdarea lor, cine ii viziteaza  si vrea sa le afle traiul o poate face. Sunt dispusi sa vorbeasca despre viata lor si chiar o fac cu mult patos. Poate ca e natia cu cea mai mare implicare in viata politica, natia care  stie sa ia atitudine atunci cand drepturile ii sunt incalcate, insa o natie la care rabdarea a ajuns la capat. Astfel, Grecia este membra  UE de peste 20 de ani, perioada care nu a fost tocmai una extrem de benefica. Dar sa nu  ne departam foarte mult in istorie si sa analizam faptele anului curent. Cresterea pretului benzinei, aproape la doua saptamani diferenta,  taxa pentru folosirea autostrazii, 1-3 euro, uneori si la iesire si la intrare, in conditiile in care  folosesti autostrada poate zilnic si mai ales in conditiile in care firma care percepe taxa de autostrada e privata. Apoi vorbim de cresterea preturilor bunurilor de consum, obligatia de declarare a proprietatilor, la locul proprietatii, in conditii mai putin europene, lipsa de atitudine a unor ministrii, un “dolce farniente ” a unora ce trebuie sa puna piciorul in prag si abuzurile dein partea politiei, cu act declansator, sambata seara in Athina, cand un tanar a fost impuscat de catre politisit, acesta ulterior decedand si ale carui funeralii s-au transformat azi in stindard de lupta impotriva politistilor.

Athina a fost doar inceputul, pentru ca unitii cum ii stim si animati cam de aceleasi idei, grecii au iesit in strada in orase precum Thessaloniki, Patra, Larissa, Ioannina, Volos si celelalte, manifestarile de furie ale protestatarilor fiind de multe ori greu de inchipuit. Mi s-a spus: “ suntem mai multi decat ei si ii vom invinge! S-a umplut paharul si situatia asta a scapat de sub control!!” Stiam temperamentul insa declaratiile de oroare continuau: banci arse, tribunalul din Larissa in flacari,  oameni ce merg la supermarketuri, umpleau cosurile, nu plateau  si apoi imparteau marfa in strada si pana la atucuri de strada si impiedicarea profesorilor de a intra la cursuri de catre studenti. Poate dupa cateva explicatii de acest gen e mai usor de inteles ce se petrece pe batrana Ellada si mai ales ce atitudine sa avem in acest sens!

Si totusi, Grecia ramane Grecia!!

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Diverse. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s