Jurnal de calatorie – Ambelakia sau decaderea satului traditional


Ambelakia  sau decaderea satului traditional

Dupa o perioada de bunadispozitie ne intoarcem la vechea Ellada. Ne-am deplasat în Grecia de astă dată, în regiunea Thessalia, prefectura Larissa, pe ţărmul de est al Greciei în Ambelakia, ceea ce în româneşte înseamnă zonă viticolă.

Pe drumul ce leagă Thessalonik-ul de Larissa, aproape de mare şi Valea Tebi, în coasta munţilor Ossa se află un mic sat turistic, considerat mulţi ani o bijuterie a Thessaliei, având cea mai înfloritoare perioadă sfârşitul secolului al 18- lea. Dacă la începutul secolului 20 aici locuiau peste 6000 de suflete în prezent populaţia rezidentă este de puţin peste 500. Despre originile acestui sat nu există prea multe date însă cert e faptul că această comunitate s-a creat pe fondul cultivării viţei de vie şi a prelucrării bumbacului şi mai precis pe vopsirea firelor toarse. Se cunosc mai multe perioade în dezvoltarea satului, însă probabil cea mai importantă este legată de numele lui George Schwartz, sau Giorgos Mavros cum le place grecilor să spună, un grec care a lucrat în Germania şi care în secolul al 19-lea reuşeşte să coaguleze aici o asociaţie numită Frăţia din Ambelakia, prima de acest fel din această parte a lumii. Aşa a fost posibil ca firele din bumbac colorate aici cu pigmenţi naturali, deobicei în roşu dar şi vinurile să ajungă cunoscute în Europa centrală. Este vorba probabil de cea mai prosperă perioadă a satului, care cunoaşte apoi un declin aproape continuu. Dacă revenim la timpul prezent satul are un specific turistic, iar majoritatea celor pe care îi poţi întâlni aici sunt turişti. Un sat aproape pustiu cu clădiri mai vechi decât veacul, cu câte o băcănie în care localnicii încearcă să îşi mai vândă din produse amintind probabil de vechile îndeletniciri ale acestora.

În centrul aşezării tronează casa în care a locuit la sfârşitul secolului al 18  – lea şi începutul secolului 19, întemeietorul şi singurul preşedinte al Asociaţiei Frăţeşti din Ambelakia, George Schwartz. Casa acestuia, devenită între timp muzeu, are patru nivele din care trei supraterane şi  reliefează un stil de viaţă aristocratic, oferind vizitatorului mostre de cultură şi tradiţie. Interiorul este în mare parte acoperit de pereţi din lemn cu picturi în stilul rococo, iar ceea ce atrage atenţia în mod deosebit este modul interesant prin care se realizează iluminatul natural dar şi faptul că în acea perioadă fântânile erau săpate în subsolul casei. Un alt element interesant pe lângă dispozitivele de păstrare a bunurilor şi uleiului este locul în care se făcea foc, un şemineu arhaic căruia grecii îi spun “stia”. Un alt punct de atracţie este şi Muzeul de Istorie şi Folclor, care prin obiectele expuse aduce aminte de timpuri demult apuse sau dece nu de înrudirea noastră a românilor cu grecii, pe filonul trac.

Cine spune că trăieşte într-un loc strâmt ar trebui să viziteze acest sat din Grecia Centrală. Totul este aşezat cu măsură şi tot terenul este fructificat la maxim. Casele au în general cel puţin două nivele, construite din piatră şi beneficiază acum de toate dotările moderne. Mai trebuie făcută şi o altă precizare care ar putea să creioneze şi mai mult viaţa satului european grecesc. Mai puţin de 15 la sută dintre locuitorii Greciei trăiesc în zona rurală. Aproape jumătate locuiesc în Athena, iar restul în Thessaloniki, Larissa, Volos, Ioaninia, Patras şi evident insule. Cei tineri nu sunt interesaţi de cultivarea pământului iar din când în când câte un câine prietenos te întâmpină la intrarea în sat amintind de păstorii de aici deveniţi între timp orăşeni cu loc de muncă. Agricultura se face în mod organizat, pe spaţii întinse cu tehnologii avansate, întrucât numărul de zile cu precipitaţii este foarte scăzut.

Părăsim Ambelakia cu gândul la cum va arăta satul mureşean peste 25 de ani şi sper că nu va deveni doar un punct de atracţie pentru turişti ci va rămâne un organism viu, cu tradiţiile şi activităţile sale.

Mihai Teodor Naşca

Reclame
Acest articol a fost publicat în Jurnal de calatorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s