Prezenţe mureşene la Nunta Zamfirei


De: Mihai Teodor Naşca

Precum odinioară, în poezia lui Coşbuc, s-au adunat la nunta Zamfirei nuntaşi din cel patru zări ale lumii. O nuntă transpusă în festival sau festivalul tot o nuntă, o bucurie a reîntâlnirii dintre oameni şi în fond dintre prieteni. Se schimbă doar mirele şi mireasa, care de la an la an sunt mai frumoşi şi mai primitori. S-a dat de veste că la finele lunii iulie, în Bistriţa se dă nuntă mare, şi că invitaţii sunt aleşi pe sprânceană, numai unul şi unul, iar gazdele s-au pregătit cu straie alese şi bucate pe măsură. Iar dacă invitaţia vine de la oameni buni e şi păcat să nu o onorezi.

Din 25 şi până pe 30 iulie, atât Bistriţa cât şi Năsăudul au fost gazde primitoare pentru Festivalul „Nunta Zamfirei” ajuns anul acesta la cea de-a 14-a ediţie, în organizarea Centrului Cultural Municipal, al Federaţiei Române de Folclor, condusă de către prof. Dr. Dorel Cosma, cel care a făcut şi pe starostele în prima zi de festival. S-a dat de ştire peste mări şi ţări că Zamfira cea frumoasă din poezia lui Coşbuc şi-a găsit alesul şi astfel au fost invitate să participe delegaţii din Croaţia, Cipru, Franţa, Muntenegru, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Spania precum şi formaţii de dansuri din România, membre ale Federaţiei Române de Folclor. Judeţul Mureş a avut astfel şansa să participe cu trei ansambluri artistice, apreciate cu aplauze şi cuvinte frumoase de public şi cei implicaţi în manifestare. Este vorba despre Ansamblul „Hora” din Ungheni, condus de către Ilie Ilieş, Grupul folcloric „Coroniţa” din Solovăstru, al cărui mentor este profesoara Silvia Georgică şi Ansamblul „Cununa Mureşeană”, condus de către Simona Chiş. Dacă prima zi a fost dedicată relaţionării şi cunoaşterii dintr grupurile invitate, prima zi a festivalului, cea a deschiderii oficiale cu siguranţă rămâne de referinţă. Pe lângă nuntaşii mureşeni şi cei veniţi de peste mări şi ţări, publicul i-a putut urmării şi pe nuntaşii bistriţeni şi năsăudeni, dar şi pe sălăuani deopotrivă. Mă gândeam atunci că descrierile lirice ale lui Coşbuc nu se deosebesc cu mult de ceea ce  se desfăşura în faţa ochilor. Păunul mirelui bine scuturat de paşii de joc, mirese mândre împănate, poale cu cipca lată, mândria că aparţii acelui loc şi fericirea sufletească pe care o degajă aceşti oameni. Nimic forţat, nimic de formă, ci totul făcut din pasiune şi respect faţă de cel de lângă tine.

În faţa Centrului Cultural Municipal Bistriţa, s-a amenajat o scenă, din care nu a lipsit carul cu zestre al miresei şi cu toată criza de care tot auzim mai des, şi în acest an , Zamfira s-a prezentat onorabil, semn că o să aibă o căsnicie trainică. De jur împrejurul acestei locaţii s-au aflat tarabe cu meşteri populari din judeţ, ţară şi străinătate. Ruşii ne îmbiau cu păpuşi tradiţionale, meşterii populari din Salva cu costume populare şi accesorii, cei din Runcu Salvei cu opinci, cei din Argeş cu turtă dulce, iar cei din Prundu Bârgăului cu ţesături şi lucru de mână făcut în chelin. Cum au ajuns mai târziu, ciprioţii din Limasol nu au pierdut timpul şi au încercat să recupereze prin  faptul că au oferit trecătorilor o băutură tradiţională din struguri numită Zivani şi un soi de rahat cu alune şi migdale, lucruri ce aduc cu ele mireasma mediteraniană. Şi cum îi ştim pe exuberanţii ciprioţi plini de viaţă, acest lucru  se simţea şi prin atitudinea lor. Deşi erau pentru prima dată oaspeţi aici, se purtau de parcă ne-ar fi cunoscut de o viaţă.
Revenind la prima zi a festivalului, trebuie să spunem că a fost un moment unic de culoare şi ritmuri pe străzile Bistriţei, defilarea a adus în stradă mulţi bistriţeni curioşi de oaspeţii de seamă veniţi în burgul lor. O etalare a  bunului gust, a valorilor aduse de la ei de acasă, a cântecului şi în fond esenţa etnică a fiecăruia. Mureşenii noştri au fost şi ei poate peste măsura aşteptărilor, cele două ansambluri târgumureşene fiind noi primmite în cadrul Federaţiei Române de Folclor. Au adus cu ei suite de jocuri din zona Tîrnavelor, completate de cele de Beica şi Câmpie, într-un tablou bine organizat, asemeni unei piese de teatru, gândită până la ultimul detaliu. Frumoşi la suflet şi chip, membrii ansamblurilor târgumureşene au reuşit să îi facă pe numeroşii spectatori să îi aplaude, în semn de respect pentru munca depusă şi mai ales graţia cu care şi-au prezentat programul. Am spus că am avut trei reprezentanţi mureşeni şi nu am vorbit decât de doi, cel de-al treilea membru mureşean, grupul din Solovăstru, a fost defapt şi cel care a indus ideea de poveste, cei care au pregătit intrarea dansatorilor târgumureşeni. Pentru că nu am decât cuvinte de laudă la adresa lor şi m-au făcut să fiu mândru că am avut ocazia să îi cunosc. Grupul din Solovăstru a prezentat un obicei al cununii de grâu şi câteva cântece tradiţionale.

Am afirmat de mai multe ori că, la Bistriţa totul se desfăşoară pe un fond folcloric, că oamenii sunt mai aproape de folclor şi că toată lumea  face parte dintr-un mare bun numit tradiţie. Festivalul  a oferit ocazia celor ce nu ştiau că atât primarul de Bistriţa cât şi preşedintele Consiliului Judeţean sunt buni jucăuşi, după ce au rostit cuvintele de bun venit, pe scenă, cu mirii s-a încins şi jocul, cele două oficialităţi fiind numite simbolic naşii mirilor. Şi mai ştiţi că la o nuntă lumea se uită la mireasă, ea este în centrul atenţiei, ei bine mireasa a luat ochii cu siguranţă, Doris Cosma reuşind  să atragă atenţia nuntaşilor mai ales prin lumina feţei şi frumuseţea specifică bistriţencelor.

Nunta s-a desfăşurat atât la Năsăud cât şi la Bistriţa, grupurile folclorice fiind împărţite aşa încât să fie văzute de cât mai multă lume. La Năsăud, primarul urbei le-a oferit invitaţilor suveniruri şi, aşa cum de foarte multe ori am zis, nu e nevoie de tratate de pace între oameni atâta timp cât avem folclor. Acesta este liantul între culturi şi popoare. Ne adună dragostea de frumos şi nu trebuie să facem prea multe traduceri. Limbajul nonverbal face uneori mai mult decât miile de discursuri. Seara de miercuri a fost dedicată galei finale şi concursului Miss Zamfira.Criteriile pentru obţinerea titlului fiind altele decât ştiam noi la astfel de concursuri. Şi cortina cade, însă numai până anul viitor.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Diverse. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Prezenţe mureşene la Nunta Zamfirei

  1. ana zice:

    A fost frumos anul trecut, am avut coincidental drum prin Bistrita atunci. Anul asta asta nu stiu, s-a mai tinut?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s