Marinela Baba: “Folclorul este cartea de vizită a poporului român!”


Data: 06.03.08
De: A consemnat Mihai Teodor Naşca
Interpreta de muzică populară Marinela Baba s-a născut la 10 kilometri de Alba Iulia, în satul Şard, situat în zona numită Valea Vinului (Şard-Ighiu-Cricău). Îndrăgeşte cântecul popular de mică şi, chiar dacă primele festivaluri nu au reprezentat nicun succes, Marinela nu a abandonat, s-a ambiţionat, iar acum numele ei a ajuns unul cunoscut în domeniu. De la realizator de emisiuni tv, Marinela Baba a ajuns să lucreze ca referent în cadrul Centrului de Cultură “Augustin Bena” din Alba Iulia. Perfecţionarea calităţilor vocale a avut loc în prezenţa profesoarei Leontina Fărcaş, iar în prezent are destul de multe proiecte ambiţioase. Propun să ascultăm o altă poveste, cea a Marinelei Baba.

Rep: Atunci când ne este cel mai greu ne întoarcem la locul unde am văzut de prima data lumina soarelui, pentru a putea să ne recăpătăm puterile şi apoi să putem merge mai departe. Pentru Marinela Baba unde este acel loc unde se întoarce de fiecare dată cu plăcere şi de unde îşi începe povestea?
Marinela Baba: M-am născut la Şard, la 10 kilometri de Alba Iulia, un sat cu oameni deosebit de harnici şi ospitalieri şi de acolo am pornit cu cântecul spre lume. Încă de la grădiniţă şi din şcoala generală cântam. Mi-a plăcut tot ce ţine de tradiţie, de hora satului, de cântece şi spiritualitatea satului românesc. Am terminat liceul la Alba Iulia, Şcoala Populară de Artă din Alba Iulia, sunt eleva doamnei profesoare Leontina Fărcaş, despre care pot spune că este mentorul meu în ceea ce priveşte cariera artistică. Doamna Leontina Fărcaş este un om deosebit de modest şi îmi place să cred că avem o relaţie mai specială atât în ceea ce priveşte colaborarea artistică cât şi la serviciu. În prezent sunt studentă la Filologie, la Facultatea “1 Decembrie” din Alba Iulia. Totodată, lucrez la Centrul de Cultură “Augustin Bena” din Alba Iulia ca referent la cercetare-documentare. Lucrez aici de opt ani şi am efectuat, în această perioadă, numeroase cercetări în teren în ceea ce priveşte cultura tradiţională, obiceiurile populare din judeţul Alba, am făcut numeroase culegeri de folclor legat de tot ce ţine de la cântecul popular până la colindă. Anul acesta reuşim să le şi valorificăm în două cărţi, una de colinde şi o culegere “Comoara satelor”, care se referă la folclorul pe care l-am găsit în satele din jurul satului meu şi anume, comuna Ighiu, Cetea, Cricău, Bucerdea, Ţelna, sau ca să denumesc şi delimitez puţin această zonă unde se află aceste sate îi putem spune sub-zona Podgoria.
Rep: Cred că am trecut mult prea repede prin etapele dezvoltării ca om şi artist a Marinelei Baba. Propun să ne întoarcem la acel moment din viaţă, moment în care s-a produs întâlnirea cu muzica populară şi folclorul. Cum s-a produs acest lucru sau mai bine zis, cine spre cine a venit?
Marinela Baba: Cred că şi una, şi alta. Noi am auzit, cel mai probabil, la radio primele cântece, după care le-am auzit la hora satului, pe la diverse baluri, la jocul satului, iar mai târziu la serviciu, pentru că, ani la rând, am lucrat ca realizator de emisiuni de folclor la un studio de televiziune din Alba Iulia, Sica Tv. Mergeam pe teren, valorificam obiceiuri pe care apoi le difuzam în cadrul acestor emisiuni televizate. Chiar de atunci am cules foarte multe cântece, foarte mult folclor. După aceea au fost alte priorităţi: a venit PRO TV-ul la Alba Iulia şi a cumpărat acest post de televiziune la care lucram, nu au mai avut nevoie de realizatori de emisiuni de folclor şi normal că m-am reorientat: am lucrat ca telefonistă, secretară, iar apoi fiind telefonistă la Consiliul Judeţean Alba şi ştiind preocuparea mea pentru folclor, preşedintele de atunci al CJ m-a îndrumat spre Centrul Creaţiei Populare şi sper eu că nu am dezamăgit.
Rep: Când vorbim despre un artist trebuie să spunem că acesta îşi propune de regulă câteva ştachete pe care trebuie să le atingă şi să le depăşească. Există multe lucruri de la care un artist nu ar abdica în nici un caz. Totuşi vreau să vă întreb ce nu ar face Marinela Baba niciodată, din punct de vedere artistic?
Marinela Baba: Niciodată nu aş cânta un text contrafăcut, nu aş vrea să mă abat de la muzica populară tradiţională, să nu apelez nici la text, nici la melodii contrafăcute. Doresc să aduc în scenă numai lucruri autentice, doar valoare, şi niciodată kitsch-ul.
Rep: Să ne referim puţin şi la primele înregistrări ale pieselor, cu cine au avut loc …
Marinela Baba: Primele înregistrări le-am realizat la Radio Cluj Napoca, cu profesorul Gelu Furdui şi o orchestră condusă de profesorul Haplea de la Conservatorul “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. În 1996 am realizat primele mele înregistrări la Radio Bucureşti cu realizatorul Eugenia Florea şi cu un grup instrumental tradiţional condus de Ovidiu Barteş. După aceea, în 1997, am realizat un album la Studioul Sonex Records din Zalău, cu grupul instrumental “Crai Nou” din Alba Iulia. Acesta a fost primul meu album pe care am înregistrat 18 piese, culese de mine din judeţul Alba şi a cărui lansare am realizat-o cu colegii mei de cântec din Alba şi la care a participat şi doamna Mărioara Murărescu.
Rep: Cât de important e să întâlneşti omul potrivit, la momentul potrivit în carieră?
Marinela Baba: Este foarte important să întâlneşti omul potrivit şi pot spune că Niculina Merceanu a contribuit destul de mult la cariera mea, pentru că a fost prima care a venit la mine în sat şi a realizat un medalion folcloric, chiar dacă nu eram aşa de cunoscută la acea vreme.
Rep: Daţi o definiţie a folclorului.
Marinela Baba: Folclorul este cartea de vizită a poporului român!
Rep: Spuneţi-mi primii cinci interpreţi de muzică populară care vă vin în minte.
Marinela Baba: Mariana Drăghicescu, Lucreţia Ciobanu, Drăgan Munteanu, Achim Nica, iar dintre cei tineri, care sunt foarte mulţi, l-aş aminti pe Adrian Ţiboc.
Rep: Un gând pentru mureşeni.
Marinela Baba: Toate gândurile bune. Le doresc sănătate, tot binele din lume şi să iubească tot ce e românesc!

Marinela Baba de la primul festival spre perfecţionare
“Primul meu festival a fost în localitatea Bocşa, la Festivalul “Aurelia Fătu Răduţiu”, prin anii 1988-1989, dar nu am făcut o impresie extraordinară. Acesta a fost primul festival; nu am obţinut nici un premiu, dar m-a ambiţionat să merg mai departe. Au urmat apoi festivalurile de folclor din Alba, “Sus, sus, sus, la moţi în munte”, unde am luat marele premiu. Atunci în juriu au fost domnii Gruia Stoia de la Studioul de Radio din Bucureşti şi profesorul Haplea, despre care pot să spun că este o capacitate în ceea ce priveşte folclorul. Îmi amintesc că am cântat “Balada lui Ghiţa Cătănuţa”, o baladă culeasă de la o femeie din Stremţ (un sat de lângă Teiuş – n.r.). Lucrurile au evoluat apoi şi au existat festivaluri la care am primit doar câte o menţiune sau câte un loc trei, dar după aceea m-am ambiţionat, am fost la Şcoala Populară de Artă, unde mi-am perfecţionat repertoriul şi stilul de interpretare”, ne-a declarat Marinela Baba, referindu-se la momentul debutului.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Interviuri interpreti folclor. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Marinela Baba: “Folclorul este cartea de vizită a poporului român!”

  1. ana maria zice:

    Un articol cu adevarat emotionant.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s