O vedetă populară: Carmen Antal Cujbă


De: A consemnat Mihai Teodor Naşca

Sunt oameni pe care îi cunoaştem din cântecele lor, iar alte cântece sunt despre oameni. Sunt cântece pe care le aplicăm peste sufletul nostru şi se potrivesc de minune. Carmen Antal Cujbă esto o interpretă de muzică populară ce ştie cum să ajungă la sufletul ascultătorilor. E imposibil ascultând-o pe Carmen, al cărei nume înseamnă chiar cântec, să nu te integrezi în ceea ce cântă.

Rep: Ce îl animă pe un interpret să creeze? Ce anume îl face pe acesta să treacă prin filtrul sufletului său o serie de trăiri şi evenimente care  se transformă ulterior în cântece de suflet?
Carmen Antal Cujbă: Viaţa în general şi evenimentele care se petrec în viaţa oamenilor de zi cu zi.

Rep: Există şi alte pârghii, lucruri mai concrete care îl determină pe un artist să creeze?
Carmen Antal Cujbă: Categoric, natura în primul rând, evenimentele care au loc în viaţa satului, la oraş chiar, că acum în toate oraşele sunt tot felul de evenimente, lupta pentru a păstra ceea ce este vechi, autentic, pentru a rămâne cât de cât nealterat, pentru a nu se uita ce au creat strămoşii noştri.

Rep: În ce proporţie este muzica populară un simbol al lumii satului sau al oraşului?
Carmen Antal Cujbă: Depinde de muzică, la oraş se ascultă alt gen de muzică, cea comercială, în schimb, încă la sat se mai păstrează cât de cât muzica veche, pe care oamenii o cântau la munca câmpului, la joc.

Rep: Cât de mult ar trebui să îşi permită folclorul să se schimbe într-un anumit fel. Cât de viu este acest organism?
Carmen Antal Cujbă: Ar trebui să fie spectacole cu o anumită tematică, cât mai multe specatacole în care să se redea autenticitatea, originalul, iar acel cântec de demult să se asculte şi să rămână în urechea ascultătorului. Spectacolele comerciale să nu se amestece cu spectacolele care îşi doresc promovarea folclorului autentic. Mi s-a întamplat să merg la spectacole şi lumea să îmi spună „vai ce bine că aţi venit, ca să cântaţi melodii mai iuţi, mai de joc, că de azi dimineaţă numai doine am ascultat!”. Pe undeva m-au durut aceste vorbe, deoarece doina este cea care ne caracterizează pe noi, iar ţăranul când ţinea boul de coarne, sau calul de căpăstru nu putea să cânte un cântec iute, cânta o doină de jale şi de amar, iar melodia aceea de joc o asculta sau juca pe ea la şură, la jocul satului.

Rep: Cât de mult relaţionaţi cu judeţul Mureş, deoarece Topliţa este oarecum un satelit al judeţului Mureş, întrucât mulţi artişti din acea zonă participă la multe spectacole şi filmări în judeţul Mureş?
Carmen Antal Cujbă: Relaţionăm prin spectacole, deoarece oamenii din judeţul Mureş sunt mari iubitori de folclor. Oamenii din Mureş sunt cei care ne ajută, prin studiourile de radio şi televiziune. Nu pot să uit de doamna Maria Costea Lirca, a colegilor noştri de la Ansamblul Artistic Profesionist Mureşul, de Dorina Oprea, Maria Butilă, Ciprian Istrate. Aceşti oameni care se implică în bunul mers al folclorului şi nu sunt oameni care vor doar să îşi câştige pâinea de pe urma acestuia, sunt oameni care fac această meserie din drag şi pasiune.

Rep: Oamenii care se ocupă de folclor au ceva în genă mai special decât alţii? Sunt ei mai buni, sufleteşte vorbind?
Carmen Antal Cujbă: Categoric, predomină iubirea, pentru că dacă nu ar iubii nu ar face aşa ceva, ştiut fiind faptul că folclorul prea mulţi bani nu aduce, decât la cei care cântă la nunţi şi la petreceri.

Rep: Se vorbeşte prea mult în gol în muzica populară, avem tendinţa, noi cei care lucrăm în această branşă, de a vorbi şi de a înflorii prea mult lucrurile în folclor?
Carmen Antal Cujbă: Categoric, şi sinceră să fiu, iertat să îmi fie termenul de lălăială, dar din nefericire cântăm un vers, şi ca preţul a două, trei versuri spunem la la la, şi apoi repetăm din nou primul vers. Cântecul trebuie să exprime ceva.

Rep: Să revenim la persoana Carmen Antal Cujbă, pregăteşte ceva pe viitor, are ceva în plan?
Carmen Antal Cujbă: Dacă mă ajută Tatăl ceresc, dacă am timp şi inspiraţie vreau să îmi fac cât mai multe piese, dar tot aşa de suflet, pentru că piesele de suflet nu le poţi face oricând, ca să iasă frumose şi să ajungi la sufletele oamenilor.

Rep: Un gând pentru mureşeni.
Carmen Antal Cujbă: Pentru mureşeni am un gând bun, vreau să ştie că îi iubesc, ca de altfel pe toţi cei din jurul meu, le doresc sănătate, fericire şi multă putere.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Interviuri interpreti folclor. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s