Georgiana Lobonț: “ Folclorul reprezintă datina, tradiția și obiceiurile strămoșești pe care țăranii ni-i le-au lăsat cu mândrie și respect.”


Georgiana Lobonț este o adolescentă talentată și isteață. Vorbind cu ea ai impresia că vorbești cu un om mare și sfătos, dotat cu înțelepciunea vieții dar care ascunde după pleoape inocența unei copilării fericite, un ludism adolescentin. S-a născut în Gherla, județul Cluj, pe Valea Someșului Mic și provine dintr-o familie în care muzica și dansul popular sunt păstrate la loc de cinste. Rampa de lansare a fost emisiunea Tip top – mini top, realizată de televiziunea publică. De curând Georgiana a reușit să adune cu ajutorul părinților și a instrumentiștilor din zonă, un album de muzică populară. Vă invit să îi aflăm povestea Georgianei, în interviul de mai jos.

Rep: Cărui loc îi spuneţi acasă şi de unde începe povestea cântecului popular?

Georgiana Lobonț: Când rostesc cuvântul acasă, mă gândesc la orașul meu natal Gherla, o zonă frumoasă, așezată pe malul drept al râului Someșul Mic. Povestea mea pe drumul cântecului popular, a început de când eram mică. Îmi aduc și acum aminte cum bunica mea, mă lua în brațe și începea să-mi cânte, iar eu cântam alături de dânsa. Așa am început să îndrăgesc cântecul popular.

Rep: Care ar fi principalele trăsături care definesc cântecul zonei pe care o reprezentaţi?

Georgiana Lobonț: Zona pe care o reprezint, Valea Someșului, se definește prin accentul format de cele trei instrumente de bază: cetera, contra și gurduna, într-un cuvânt numite Trioul Transilvan, cu care de-a lungul anilor, oamenii își făceau nunțile, jocurile la șură și diferite alte evenimente.

Rep: Cum a intrat muzica populară în sufletul dumneavoastră şi dacă a existat un model rtistic după care v-aţi ghidat?

Georgiana Lobonț: Am început să îndrăgesc muzica populara, datorită familiei mele care iubește foarte mult folclorul, tatăl meu fiind dansator profesionist la Ansamblul ,,Someșul Napoca”. Eu am urcat prima dată pe scenă, la vârsta de patru ani, când am participat la concursul organizat la Gherla, numit “Tip top-mini top”, unde am obținut locul II. Am interpretat cântecele îndrăgitei doamne Angela Buciu – ”Mociriță cu tri foi” și “Înflorit-o ruguțu” pe care, cu siguranță nu le voi uita toata viața. Așa a început drumul meu spre cântecul popular.

Rep: Cum vede interpretul de muzică populară satul românesc contemporan? Mai păstrează el tradiţiile ce l-au definit?

Georgiana Lobonț: Din punctual meu de vedere, pentru mine satul românesc reprezintă tradiția pură. Când mă gândesc la satul bunicilor mei, primul lucru care îmi vine în minte este mirosul proaspăt al fânului cosit și aerul curat, mirosul cozonacului și al pâinii scoase din cuptorul cocător. Îmi aduc aminte de când eram mică, cum tatăl meu ne ducea pe mine și pe cele două surori ale mele la bunici la țară, la Orman, să colindăm, în Ajunul de Crăciun. Bunicul ne lua de mână și porneam, într-o veselie, la colindat cu străițuca. La țară spiritul sărbătorilor se simte mai puternic decât la oraș.

Rep: Ale cui doruri le cântaţi? De unde v-aţi cules cântecele?

Georgiana Lobonț: Cântecele mele evidențiază sentimentul de veselie, de joc, de dor și de voie bună și mă reprezintă. Cântecele le-am cules cu ajutorul părinților mei și al maestrului Mihai Emil de la oamenii bătrâni  de la țară, de la bunicii mei și unele dintre acestea sunt inspirate din viața de zi cu zi.

Rep: Cum priviţi promovarea folclorului, a autenticului în general?

Georgiana Lobonț: În mare parte, se pune baza pe folclorul autentic, tradițional, mă refer la unele posturi de televiziune și radio, dar unii privesc folclorul ca un factor care aduce profit și  în general persoanele care intră acum în lumea aceasta a muzicii se gândesc doar la comercializare.

Rep: Vorbiţi-ne puţin despre activitatea artistică. Discuri editate dar şi spectacole şi înregistrări.

Georgiana Lobonț: Am participat la numeroase concursuri unde am obținut multe premii valoroase, am fost „mugur de tezaur” la Cluj, în emisiunea doamnei Mărioara Murărescu. Sunt solistă la ansamblul din Cluj “Tradiții” condus de coregrafii Camelia și Ioan Mototc, cu care am fost în numeroase turnee prin toată Europa. Cu ajutorul bunului Dumnezeu  și al părinților mei am reușit să realizez în anul care a trecut, 2010, primul meu CD, intitulat “Mi-o spus frunza fagului”, piesa cu care am debutat și care îmi este cea mai apropiată de suflet. Acest CD a fost înregistrat la studioul “Glas Transilvan” și editat la Casa de discuri Libris din Brașov.

Rep: Ce nu aţi face niciodată în muzica populară?

Georgiana Lobonț: Nu aș încerca niciodată să combin muzica populară tradițională românească cu alte genuri de muzică, pentru că folclorul ne reprezintă pe noi ca români este cartea noastră de identitate și trebuie respectat cu sfințenie.

Rep: Ce credeti ca este folclorul?

Georgiana Lobonț: Pentru mine folclorul reprezintă datina, tradiția și obiceiurile strămoșești pe care țăranii ni-i le-au lăsat cu mândrie și respect.

Rep: Ce credeţi că primează într-o melodie: versurile sau linia melodică?

Georgiana Lobonț: Amândouă trebuie să primeze, și anume: dacă versurile sunt triste, de dor, de jale, atunci și linia melodică trebuie să fie lentă și să ajungă, să pătrundă la inima oricărui om, pentru că acesta să o poată simți, să o poată trăi.

Rep: Dați-mi exemple de cinci interpreți de muzică populară care vă vin în minte.

Georgiana Lobonț: Ana Ilca Mureșan, Marinela Zegrean-Istici, Mariana Drăghicescu, Mariana Deac și nu în ultimul rând mătusa mea, Maria Lobonț.

Rep: Adresaţi un gând cititorilor noştri.

Georgiana Lobonț: Le doresc tuturor mureșenilor, cu ocazia intrării în noul an, în primul rând multă sănătate, fericire și putere de muncă și să nu se lase bătuți indiferent în orice greutăți s-ar afla, pentru că cineva de acolo de sus are grijă de noi și ne ajută pe fiecare în parte!  La mulți ani!

A consemnat Mihai Teodor Nașca

Reclame
Acest articol a fost publicat în Interviuri interpreti folclor. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Georgiana Lobonț: “ Folclorul reprezintă datina, tradiția și obiceiurile strămoșești pe care țăranii ni-i le-au lăsat cu mândrie și respect.”

  1. Constantin I. zice:

    Domnisoara Georgiana Lobont, a uitat ca sapte ani s-a format la grupul „Zestrea”, („Colindita”), condus de Constantin Istici si Marinela Zegrean Istici, inca de cand era in clasa a l – a. Bunicii ar fi dorit sa ne-o aduca la grup inca de la gradinita , dar am considerat ca trebuie sa vedem daca cu timpul nu i se schimba optiunile, ea fiind o fire mai capricioasa si mai ales la varsta de patru cinci ani. Prin clasa a ll-a am selectat-o pentru grup atat pe ea cat si pe cele doua surori: Ramona si Ioana. Atat Georgiana cat si Ioana, sunt castigatoare ale festivalului de folclor pentru copii „Tinere Sperante” organizat de Casa Municipala de Cultura Gherla. Pentru „Muguri de tezaur”-emisiune Tvr, realizata de doamna Marioara Murarescu, am fost contactat de organizatori, recomandandui pe Big Cosmin, Georgiana Lobont, Roxana Suciu, Elena Neamtu, Boar Iulia. Prin acesata solicitare, ne-a intarit convingerea ca ce se facea la grup se facea cutemei. In perioada cat Georgiana, frecventa ansmblul „Zestrea”, am fost contactat de Familia Camelia si Ioan Motoc pentru a ne da un acord cu privire la colaborarea Georgianei cu ansablul ” Traditii”, condus de acestia, constienti fiind de munca si formarea uni copil, iar cand ai nevoie mai mare ca oricad de el, este plecat cu celalalt ansamblu. Dar mi-am dat acordul. Ce inseamna sa formezi copii, de la varste fragede, de la tinuta scenica, repertoriu, respiratie, ambitus, modulatie, emisie vocala, nuantare, dialoguri si chiar tetru cand e cazul,impostare, intonatie, frazare, dictie, etc. E totus neplacut sa constati ca dupa atatia ani, de truda, un copil, care ajunge sa se afirme, pe scenele folclorului romanesc, uita de unde a plecat, dar anii de truda, atata timp cat mi-am „spart” pieptul sa-i aduci la pretentiile spectacolelor de tinuta, fie la Tvr.1, Tvr International, Tvr Cultural, Muzeul Satului din Bucuresti, Catedrala Ortodoxa si Greco Catolica din Cluj si Gherla, Filarmonica din Craiova si Sibiu, Tetrul National din Bucuresti, Opera Romana, Sala Palatului, Teatrul National de Opereta „Ion Dacian”, Arena Circului de Stata din Bucuresti”, Muzeul Satului din Sibiu, Sala Palatului, sau Sala Radio Bucuresti etc. sau participari la festivaluri, de unde ti-ai propus sa te intorci cu premii. Ce nu spune Giorgiana, este faptul ca inca de cinci – sase ani, inca de cand era membra grupului „Zestrea”este solista ansamblului folcloric „Ardealul” al Casei Municipale de Cultura Gherla, condus de Ioan MIhestean. Dar asemenea „palme”, am mai primit de la Georgiana si nu numai. Pacat! Succes!………Sa nu uite de unde a plecat!…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s