Ionuț Apătăchioaie


Dacă despre esențele tari se spune că se țin în sticluțe mici, ei bine probabil multe talente zac în oameni mai puțin cunoscuți. Necunoscuți pentru că nu dau din coate să se așeze în față, intrând cu obstinație  peste tot, considerând că totul li se cuvine și că acum e vremea lor. Pe Ionuț Apătăchioaie poate îl știți mai puțini, întrucât este unul dintre soliștii din tânara generație, dar care nu s-a născut și cu talentul  de a ieși în față, chiar dacă are ce spune. S-a născut în Hunedoara, iar dragostea de cântec o moștenește de la mama sa, iar unul dintre modelele sale a fos chiar Drăgan Muntean. Deși, după cum sună și numele de familie, Apătăchioaie, Ionuț nu este ardelean get-beget ci adoptat de  ardeleni, născut pe aceste plaiuri, tânărul interpret iubește cântecul popular pădurănesc și s-a aplecat asupra lui cu foarte multă seriozitate. Militar de carieră acum, la București, Ionuț a reușit la finele anului trecut să scoată pe piață primul său album intitulat Sunt fecior hunedorean. Albumul a fost înregistrat cu Grupul Instrumental Crai Nou din Alba Iulia   și produs de Ijac Music.

Rep:  Cărui loc îi spuneţi acasă şi de unde începe povestea cântecului popular?

Ionuț Apătăchioaie: Locul căruia îi spun acasă este locul natal, unde am copilărit şi am crescut adică Hunedoara. Povestea cântecului popular începe de când mă ştiu eu, pentru că de mic am ascultat muzică populară împreună cu mama, care este mare iubitoare de folclor, iar dragostea pentru acest gen de muzică, atât de frumos, am dobândit-o datorită ei.

Rep:  Care ar fi principalele trăsături care definesc cântecul zonei pe care o reprezentaţi?

Ionuț Apătăchioaie: Principala trăsătură care defineşte  cântecul pădurean  cred că este doina. Iniţial a fost principalul gen cântat, abia mai apoi apărând si cele ritmate.

Rep:  Cum a intrat muzica populară în sufletul dumneavoastră şi dacă a existat un model rtistic după care v-aţi ghidat?

Ionuț Apătăchioaie: Pot spune că muzica populară a pătruns uşor în sufletul meu, pentru că eu ascultam muzica populară de la naştere datorită mamei, care se lipea cu urechea de radio la auzul unei melodii îndrăgite. Interpretul care m-a fermecat prin glasul duios şi cald a fost Drăgan Muntean, care interpreta cu atâta frumuseţe doinele din zonă, precum şi cântecele propriu-zise şi am dorit să reuşesc măcar într-o mică măsură să alin sufelul ascultătorilor, aşa cum făcea şi face în continuare Drăgan.

Rep:  Cum vede interpretul de muzică populară satul românesc contemporan? Mai păstrează el tradiţiile care l-au definit?

Ionuț Apătăchioaie: Din ce am văzut eu mai sunt încă zone care se mândresc cu zestrea folclorică lăsată de înaintaşi şi chiar o duc mai departe. Eu sunt de părere că lumea a început să se întoarcă spre folclor chiar dacă în ziua de azi muzica este foarte diversă şi există multe genuri muzicale.

Rep:  Ale cui doruri le cântaţi? De unde v-aţi cules cântecele?

Ionuț Apătăchioaie: Eu prin cântecele pe care le-am ales pentru album am încercat să păstrez autenticul, astfel că nu am dorit să am cântece compuse ci culese, şi ele au fost culese de un rapsod pădurean pe nume Augustin Oană. Singurele mele intervenţii sunt la interpretare şi în unele cazuri la versuri. În cântece cânt dorul de persoana dragă, părinţi, bunici, fraţi, surori, într-un cuvânt dorul de cei dragi şi nu în ultimul rând de locul natal, natură. Doruri sunt multe…

Rep:  Cum priviţi promovarea folclorului, a autenticului în general?

Ionuț Apătăchioaie: În privinţa asta trebuie să spun ca sunt puţin dezamăgit de promovarea folclorului, pentru că nu mulţi sunt cei care mai pun preţ pe autentic, frumos și în general pe calitate. Numărul soliştilor a crescut foarte mult, de fapt la noi cine vrea poate să cânte, mai ales dacă deține și sprijinul financiar. Eu încerc totuşi  să fac lucruri de calitate care să placă ascultătorilor, sperând ca munca să fie apreciată.

Rep:  Vorbiţi-ne puţin despre activitatea artistică. Discuri editate dar şi spectacole şi înregistrări.

Ionuț Apătăchioaie: Eu de ceva vreme am dorit să editez un album, dar anul trecut în decembrie  am reuşit să îmi şi realizez dorinţa aceasta. Mai pot spune că am participat la numeroase concursuri în ţară aproape în toate zonele şi am avut bucuria să câştig multe permii şi menţiuni, cum de asemenea am avut plăcerea să nu câştig nimic, ci doar experienţa şi bucuria de a mă revedea cu prietenii şi colegii de cântec, colegi foarte talentaţi şi apreciaţi. Mă bucur că anul trecut, de exemplu, la festivalul de la Brăila am avut ocazia să fiu acompaniat de Orchestra ʺ Lăutariiʺ din Chişinău.

Rep:  Ce nu aţi face niciodată în muzica populară?

Ionuț Apătăchioaie: Lucrul pe care nu l-aş  face niciodată în muzica populară este acela de a renunţa la autentic, calitate şi nu aş renunţa la portul popular atât de frumos şi variat.

Rep:  Ce credeți că este folclorul? Cum l-ați defini în variantă proprie?

Ionuț Apătăchioaie: Eu cred că folclorul nostru reprezintă însumarea trăirilor noastre ca oameni, din timpurile de demult până astăzi, o moștenire fără egal lăsată de omul simplu de la țară din vremurile de demult, modul în care ţăranul şi-a exprimat trăirile şi stările sufleteşti de la bucurie până la tristețe. Oricum o definiţie a folclorului este probabil mult mai elaborată, eu nefiind un specialist etnomuzicolog.

Rep:  Ce credeţi că primează: versurile sau linia melodică?

Ionuț Apătăchioaie: În ceea ce mă priveşte am să spun că pentru mine primează linia melodică, deşi sunt amândouă foarte importante.

Rep:  Dați-mi exemple de cinci interpreți de muzica populară care vă vin în minte.

Ionuț Apătăchioaie: Drăgan Muntean, Mariana Deac, Mariana Anghel, Nineta Popa, Sofia Viocoveanca

Rep:  Adresaţi un gând cititorilor noştri mureşeni.

Ionuț Apătăchioaie: Eu doresc cititorilor ceea ce cred eu că este mai scump şi anume sănătate, bucurii cât mai multe şi să nu uite de comoara aceasta a noastră şi anume folclorul şi să prețuiască valorile pe care le avem. Eu sper să revin cât mai curând pe plaiurile mureşene pentru că sunt frumoase cu oameni faini.

A consemnat Mihai Teodor Nașca

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Interviuri interpreti folclor. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s