O vedetă populară: Bogdan Toma


Această prezentare necesită JavaScript.

Rep:  Cărui loc îi spuneţi acasă şi de unde începe povestea cântecului popular?

Bogdan Toma: Acasă numesc locul unde mi-am trăit o parte din copilărie şi anume satul Dumbrava, comuna Peştişu Mic, judeţul Hunedoara. Însă poveste cântecului popular în ceea ce mă priveşte porneşte din satul Runcu Mare, comuna Lelese, satul de unde provine mama, pentru că acolo am cântat prima dată pe scenă.

Rep:  Care ar fi principalele trăsături care definesc cântecul zonei pe care o reprezentaţi?

Bogdan Toma:  Cântecul din Ţinutul Pădurenilor reprezintă din punctul meu de vedere o reuşită combinaţie a Ardealului cu Banatul. În Ţinutul Pădurenilor predomină doina şi cântecele doinite, prea puţin fiind prezente cântecele de joc.

Rep:  Cum a intrat muzica populară în sufletul dumneavoastră şi dacă a existat un model rtistic după care v-aţi ghidat?

Bogdan Toma: De când eram micuţ participam la nedeeile din sat şi îmi plăcea tare mult să ascult muzică şi să joc. Cred că dragostea fată de muzica populară autentică este insuflată nouă celor tineri de către părinţi. Cred că fiecare tânăr interpret are un model artistic. În cazul meu este vorba despre regretatul Drăgan Muntean.

Rep:  Cum vede interpretul de muzică populară satul românesc contemporan? Mai păstrează el tradiţiile ce l-au definit?

Bogdan Toma:  Din păcate au rămas foarte puţine tradiţii, totuşi unele sate pădureneşti mai păstrează câteva. Eu cred că ar trebui să ne păstrăm ceea ce ţine de obiceiurile noastre, de cultura ce ne defineşte ca naţiunea dar în acelaşi timp să beneficiem de utilităţile moderne din ziua de astăzi.

Rep:  Ale cui doruri le cântaţi ? De unde v-aţi cules cântecele ?

Bogdan Toma:     Cântecele sunt culese din satele pădureneşti, de la instrumentişti de la noi din judeţ. Eu în cântecele mele îmi cant dorul de mândruţă, dorul de părinţi, de sat.

Rep:  Cum priviţi promovarea folclorului, a autenticului în general?

Bogdan Toma:  Eu cred că termenul de folclor a devenit prea generalizar. Acesta trebuie să se oprească doar la acei rapsozi care trăiesc acolo, care compun versuri care arătă viaţa lor. Noi le preluăm de la ei, transformând acest folclor în muzica populară autentică şi că toată lumea ar trebui să facă diferenţa dintre muzica comercială si cea populară autentică pentru că în viziunea multora este una şi aceeaşi.

Rep:  Vorbiţi-ne puţin despre activitatea artistică. Discuri editate dar şi spectacole şi înregistrări. Bogdan Toma:    Activitatea mea artistică a început de la vârsta de 8 ani, însă întâlnirea cu Drăgan Muntean a fost pentru mine şi pentru cariera mea foarte importantă pentru că din acel moment totul a avut o altă întorsură. Am realizat anul trecut primul meu C.D. intitulat “Am venit tată la tine”, cuprinzând 18 piese.

Rep:  Ce nu aţi face niciodată în muzica populară?

Bogdan Toma:  Cu siguranţă nu aş face compromisuri şi nu m-aş axa niciodată pe muzica comercială, ci o să incerc din răsputeri să aduc în faţa lumii tot ceea ce ne defineşte ca şi popor.

Rep:  Ce credeti că este folclorul?

Bogdan Toma:   Folclorul este creaţia rapsozilor de pe sate, creaţie prin care ei ne spun tot ceea ce ţine de viaţa, de trăirile lor.

Rep:  Ce credeţi că primează: versurile sau linia melodică?

Bogdan Toma: Cred că atât versurile cât şi linia melodică trebuie să se completeze una pe alta, pentru că poate să fie o linie melodică extraordinară dar cu versuri care să nu transmită mai nimic sau invers.

Rep:  Dați-mi exemple de cinci interpreți de muzică tradițională, care vă vin în minte.

Bogdan Toma:  Drăgan Muntean, Mariana Drăghicescu, Achim Nica, Mariana Deac, Ionuţ Fulea, Dinu Iancu-Sălăjanu.

Rep:  Adresaţi un gând cititorilor noştri.

Bogdan Toma: Salut cu mare drag pe toţi mureşeni, pe toţi cei ce citesc publicaţia dumneavoastră şi îi rog din suflet să nu lase tradiţiile şi obiceiurile noastre să dispară. Doamne ajută la toată lumea, multă sănătate  şi la bună vedere!!!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Interviuri interpreti folclor. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s