Orizontul cărții de la tradiție la modernitate


Orizontul cărții de la tradiție la modernitate

„Întoarcerea la tradiții” este  genericul proiectului propus de Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu” din Sărmașu pentru săptămâna de activități extrașcolare, cunoscută sub numele de  „Școala Altfel”. Totodată este Săptămâna Națională a Bibliotecilor Publice, iar în 23 aprilie se sărbătorește Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor. Timp de  cinci zile, această instituție de cultură a fost  gazda unor ateliere de pictură pe ouă, prezentare de documentare despre istoria cărților, atelier de cusut, scenete, recitări sau lecții de educație rutieră, toate sub îndrumarea cadrelor didactice și cu sprijinul bibliotecarei, Dinuca Burian.

Ziua de miercuri a fost una dintre cele mai  pline de activități zile, întrucât  23 aprilie este  și Ziua bibliotecarilor, Biblioteca orășenească a propus un program variat și a debutat cu un atelier de pictat ouă, în preajma sărbătorilor pascale, sub coordonarea învățătoarei Felomena  Bucur, a profesoarei, și a profesoarei pentru învățământ primar și preșcolar, Olivia Cenan. Ouăle au fost transformate sub îndemânarea micilor artiști și au impresionat ochiul vizitatorilor.

A venit apoi rândul tradițiilor și a păstrătorilor de tradiții ca să fie cinstiți și felicitați. De peste opt decenii, Emilia Boia din Sărmășel Gară contribuie la păstrarea și promovarea patrimoniului cultural tradițional. O viața dură, o poveste ce cuprinde mulți ani de suferințe au transformat-o pe Emilia Boia într-un om dârz, dar care însă și-a înmuiat  sufletul cu credință și multe poezii frumoase, pe care și acum le recită integral. 20 aprilie e ziua domniei sale, așa că în colaborare, Emisiunea Viața Satului Mureșean de la Televiziunea Tîrgu Mureș și Biblioteca „Liviu Rusu” i-a oferit flori și o diplomă de excelență. La fel  s-a întâmplat și cu o mai tânără membră a Grupului folcloric Graiul Câmpiei, Maria Baciu, care în curând își aniversează ziua de naștere. Cele două sărbătorite au fost completate de către Laura Vințeler, Tereza Sărac și Elena Cadar. Fiecare, în glasul și priceperea lor au adus imn de slavă Celui de Sus, cântând pricesne sau spunând poezii religioase.

A urmat, ca o completare firească, cuvântarea părintelui Ilie Bucur, despre post și postire, despre postirea sufletului și  a trupului, despre îngăduință și fapte bune. O pildă de ținut minte și aplicat în viața de zi cu zi. Nevoia de cuvânt care zidește și ne ajută de multe ori să străbatem mai ușor încercările  vieții. Prezent la  eveniment au fost și primarul orașului, ing. Ioan Mocean și șeful poliției orașului, Nicolae Drăghici. S-a punctat astfel nevoia de cultură și act cultural. Programul a fost completat de directorul executiv al Direcției pentru Cultură, Culte și patrimoniu Cultural Național Mureș, Nicolae Băciuț care a prezentat o fărâmă din creația sa, pentru copii, respectiv cartea, Alfabetul unui alfabet, dedicată celor cu inima pură, dar și celor care doresc să redescopere lumea inocenței.

Cei prezenți au putut  să se delecteze cu sceneta albinuței, prezentată de Elena Aluaș, dar și alte scenete și recitări  susținute de elevii: Giulia Blăjan, Raul Morar, Olivia Cenan, Melisa Faur, și Maia Varga, elevi pregătiți de Olivia Cenan, Iuliana Socaci și Felomena Bucur. Evenimentul s-a încheiat cu proiectarea filmului “Istoria Cărții”, realizat și prezentat de profesorul, Ciprian Fărcaș.

Reclame
Acest articol a fost publicat în 1, Diverse. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s