24 februarie – Aflarea capului Sf Ioan Botezatorul


24 februarie – Aflarea capului Sf Ioan Botezatorul
A reusit sarbatoarea Dragobetelui sa acapareze oarecum in totalitate esenta acestei zile, insa trebuie stiut faptul ca, mai ales in Ardeal, Dragobetele a devenit un trend, asemanator Valentine’s Day, insa dedesubtul acestei sarbatori e cel putin interesant. Dragobetele dacilor era dupa unii fiul Babei Dochia, Navalnicul, insa originile lui mitice par a fi si in alte parti. Dragobetele pare ca este fiul unei zeitati pasare, care ulterior a fost identificata cu zeita Mama Pamant.
In popor i se spune si Cap de Primavara, deoarece, pasarile sunt cele care dau primele semne de imperechere, iar omul le urmeaza exemplul. Se pare insa ca atunci cand vorbim de intregul ritual al alungarii iernii, trebuie sa stim ca Dragobetele era venerat tocmai ca sa dea soarelui mai multa putere, iar frigul sa se dea dus. Nevoia de noi inceputuri, rezida si din faptul ca in vechime, anul cel nou venea cu luna Martisor si e lesne sa facem niste asocieri intre luna decembrie a celor de acum, si Martie a precursorilor nostri.
Chiar daca pare a fi apanajul tinerilor, sarbatoarea ii implica pe toti. Tinerii sunt mai dezlantuiti, saruta fetel si e bine sa nu fie singuri in aceasta zi. Dar si femeile maritate trebuie sarutate de barbati, pentru sanatate si fertilitate. Ziua se cinsteste prin nemunca. Pe Valea Muresului Superior, in aceasta zi nu se muncea. Pedeapsa pentru cei care incercau sa nu respecte ziua era muscatura de sarpe. Ziua era destinata pentru a se lega prietenii si frati de cruce, pentru culegerea zapezii si topirea ei, apa rezultat avand puteri magice. Tot acum e bine sa folosim cuvinte puternice, pentru a ajuta zeul soare sa sporeasca in intensitate si durata: foc, caldura, iubire, inima, soare.
Reclame
Acest articol a fost publicat în 1. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s