Domnica Dologa – „Am vinit cu drag la voi!”


Se spune că Dumnezeu lasă așa din loc în loc oameni prin care își varsă harul Său și astfel dă și celor din jur din bucuria supremă. Lasă Domnul oameni însemnați pe fața  pământului, care trebuie să dea și celorlalți din prea-plinul Lui. Că o altă vorbă românească spune că divinitatea lucrează tot prin oameni. Și harul acesta primit își cere plata sa, că nimic nu se primește degeaba. Un astfel de om este și Domnica Dologa din Fiad, comuna Telciu, județul  Bistrița Năsăud, care  a venit pe această lume să ofere bucurie sau alinare prin vocea sa, să aducă un pic de “voie bună”, un licăr măcar de speranță că mereu după nori negrii se află soarele.

album Domnica Dologa

 Imprevizibilă și surprinzătoare totodată, Domnica Dologa reușește prin timbrul său vocal să creeze imagini și simțuri în mintea celui ce o ascultă. Cu Domnica simți necazul măicuței ce rămâne singură, avertizările uneori atât  de ne luate în seamă de tineri, gândurile care străbat mintea, odată cu trecerea timpului,  apăsarea sufletească ce vine odată cu statuarea înțelepciunii dar și episoade din viața simplă dar fermecătoare  a omului trăitor pe Valea Sălăuței. Pentru că scopul cântecului este  de a te duce acolo unde versurile o spun. Să vezi ceea ce se cântă, să auzi cu inima, să asculți cu sufletul și mintea să vegheze la toate, ca rațiunea să fie mereu trează. Când asculți piesele Domnicăi e imposibil să nu ți se întâmple asta. Și dintr-odată, o lume găsită cel mai adesea în cărțile despre oameni și locuri de odinioară, prinde viață în cântece, prinde contur și retrăiești o stare aparte, care astfel se repetă la infinit, păstrând oarecum nealterat un parfum al epocii când timpul avea atâta răbdare cu oamenii și când toate lucrurile erau cu un rost, că nimic de pe fața pământului nu este fără de rost, așa cu spun bătrânii.

Albumul „Am vinit cu drag la voi!” al interpretei de muzică tradițională, Domnica Dologa este un exemplu concret a celor amintite mai sus. Acesta cuprinde un număr de 19 piese, din care 17 fac parte din repertoriul personal al artistei, cărora li se dă o notă de autenticitate, atât prin vocea care le dă viață dar și prin iscusința cu care dirijorul orchestrei, Ștefan Cigu reușește să imprime întregului material parfumul local al cântecelor. În acest album găsiți experiența acumulată a solistei, înțelepciunea care vine odată cu experiența și atunci când asculți fiecare cântec în parte realizezi nu numai că asculți un material valoros, ci și faptul că ai ceva de învățat din el. Nu lipsesc cântecele cu caracter moralizator, adevărul e spus franc, pe față, fără ocolișuri. Găsim în acest album mostre ale înțelepciunii lumii satului transpuse în povești ușor de priceput dar cu un miez de adevăr, bine ticluit în versuri.

Cel care va asculta acest album beneficiază, așa cum spuneam mai devreme, de un “bonus” generos, dat de coloana sonoră și care se datorează orchestrei condusă de dirijorul Ștefan Cigu, care a știut să dea culoare locală cântecelor. Întregul ansamblu sonor leagă vorbele cântecului de oamenii locului, de trăirile acestora și astfel, tabloul se închide în mod firesc, cântecul crează imagini, nu numai sunete, pe care mintea și inima le valorifică, urechea jucând doar rol de receptor.

Vă invit așadar, la o introspecție, la o meditație despre binele lumii, despre etapele care trebuie parcurse ca să dobândim înțelepciunea, despre momente ale vieții ce par a fi greu trecute dar pe care timpul le poate vindeca singur și nu în ultimul rând despre bucuria de a fi, de a trăi lângă omul cel drag, de a împărtăși povești de viață care ne fac mai puternici, mai căliți și având toate acestea să ne mai dorim niște voie bună, că Dumnezeu e bun! Audiție cu folos!

Mihai Teodor Nașca

Reclame
Acest articol a fost publicat în Albumul saptamanii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s